Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Ziel zonder lichaam. Gesprek met Taede Smedes over de ziel in het transhumanisme, onder leiding van Veronica Vasterling. Filosofisch Festival De Ziel van Nijmegen, Nijmegen 27 april, 2012.

Ziel zonder lichaam

Kunnen mens en computer ooit versmelten tot een nieuwe levensvorm, waarbij de ziel voortleeft in een computer? Nick Bostrom, een bekende transhumanist, stelde in zijn TED-lezing dat de mens een groot probleem moet overwinnen: zijn sterfelijkheid. Op dit moment sterft statistisch gezien 99,9 % van de mensen, volgens hem is dit niet nodig en kunnen we het sterfcijfer flink terugdringen. Transhumanisten geloven in een kern van de mens die zonder het lichaam kan voortbestaan. Het lichaam is zwak en kan door technologie vervangen worden, de ziel kan worden gevangen in technologie en zo eeuwig ‘leven'.  Tijdens het festival gaan filosoof Jos de Mul en theoloog Taede Smedes onder leiding van filosoof Veronica Vasterling met elkaar in gesprek over de plaats van de ziel in het transhumanisme. Een zoektocht naar de menselijke kern.

Jos de Mul is hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij is gespecialiseerd in vraagstukken over de invloed van (informatie)technologie op onze hedendaagse samenleving. In 2002 publiceerde hij Cyberspace odyssee, waarvoor hij in 2003 de Socrates wisselbeker ontving voor het "het meest urgente, oorsponkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek dat in 2002 verscheen."

Taede Smedes is als theoloog verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn specialisatie is wetenschap en religie en de wijze waarop die zich tot elkaar verhouden.

Veronica Vasterling is als wijsgerig antropoloog verbonden aan de Radboud Universiteit. Het gesprek staat onder haar leiding.

Filosofisch Festival De Ziel van Nijmegen

Datum    Vrijdag 27 april
Tijd    19:30 tot 3:00
Locatie    Collegezalencomplex Radboud Universiteit

 

 

 

News

This website is currently under (re)construction

Books by Jos de Mul

Search this website

Contact information