Uncategorised
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Jos de Mul was van 1994 tot zijn emeritaat in 2022 hoogleraar Wijsgerige antropologie en haar geschiedenis aan de Erasmus School of Philosophy van de Erasmus Universiteit Rotterdam en is momenteel  kerndocent aan de Nederlandsche School voor Openbaar Bestuur in Den Haag. Hij was gasthoogleraar aan onder andere de University of Michigan (An Arbor), Fudan University (Shanghai) en Ritsumeikan University (Kyoto) en visiting fellow aan het Institute for Advanced Study in Princeton. Ook diende hij als Vize-Präsident van de Helmuth Plessner Gesellschaft (2005-2011) en als President van de International Association of Aesthetics (2007-2010). Tot op heden promoveerden onder zijn begeleiding 35 (inter)nationale PhD studenten.

Het onderzoek van De Mul richt zich op de (deels overlappende) domeinen van de wijsgerige antropologie, de filosofie van kunst en cultuur, de filosofie van informatie- en communicatietechnologieën en de filosofie van de biologie. Hij publiceerde 20 monografieën en (mede) door hem geredigeerde boeken en ca. 250 wetenschappelijke artikelen en boekbijdragen. Ook levert hij regelmatig bijdragen aan toonaangevende landelijke weekbladen en kwaliteitskranten als De Groene Amsterdammer, Vrij Nederland, Trouw, de NRC Handelsblad, Volkskrant en Vrij Nederland. Zijn werk is gepubliceerd en/of vertaald in meer dan een dozijn talen. Hij is wereldwijd een veelgevraagd spreker.

Tot zijn Nederlandstalige monografieën behoren Het romantische verlangen in (post)moderne kunst en filosofie (1990), De tragedie van de eindigheid. Dilthey’s hermeneutiek van de eindigheid (1993), Cyberspace Odyssee (2002), De domesticatie van het noodlot. De wedergeboorte van tragedie uit de geest van technologie (2006), Paniek in de polder. Polytiek in tijden van populisme (2011/2017), Breng mij die horizon. Filosofische reisverhalen (2019). Hij  was (mede)redacteur van o.a. Filosofie in cyberspace (2002), de draagbare lichtheid van het bestaan (2008), Gimme Shelter. Global Discourses in Aesthetics (2011), Plessners' Philosophical Anthropology. Perspectives and Prospects (2012) en Playful Identities The Ludification of Digital Media Cultures (2015) en van de series editors van het Internationales Jahrbuch für Philosophische Anthropologie / International

Nieuws

Deze website wordt momenteel vernieuwd

Onlangs verschenen

Boeken van Jos de Mul

Doorzoek deze website

Contactinformatie