Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul. Help, ik ben een database! De invloed van voorspellende algoritmen op ons zelfbeeld. Openingslezing herstart HOVO Rotterdam. Rotterdam, 30 juni 2023.

Weet een algoritme wat ik wil voordat ik dat zelf weet? In de informatiesamenleving wordt ons hele leven – van ons BSN-nummer, sociale mediagebruik en koopgedrag tot de betalingen die we doen en onze bewegingen in de ruimte – in digitale stukjes opgeslagen in talloze databases die vaak met elkaar zijn verbonden, en met behulp van algoritmes worden geanalyseerd.
Vaak worden met behulp van die analyses voorspellingen gedaan over ons toekomstige gedrag. Zo krijgen we van websites waar we iets hebben gekocht ‘aanbevelingen’ voor artikelen waarin we mogelijk ook geïnteresseerd zijn.
Dat kan handig zijn, maar ook de Toeslagenaffaire, waarin onschuldigen werden gestraft op basis van voorspellingen, was mede het gevolg van voorspellende algoritmen. Voorspellende algoritmen raken bovendien de manier waarop we onszelf beschouwen.
In deze lezing vertelt filosofisch antropoloog Jos de Mul over de consequenties van databases en voorspellende algoritmen voor ons zelfbegrip, onze vrijheid en onze verantwoordelijkheid.

Nieuws

Deze website wordt momenteel vernieuwd

Onlangs verschenen

Boeken van Jos de Mul

Doorzoek deze website

Contactinformatie