Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul. Denken over reizen. Lezing in de serie Filosofische ontmoetingen van Filosofie in Den Haag. Den Haag, 30 september.

Denken over reizen

met filosoof Jos de Mul en beeldend kunstenaar Karin van Pinxteren

Jos de Mul

Now… Bring me that horizon! zijn de gevleugelde woorden die Jack Sparrow in Pirates of the Caribbean sprak als weer een nieuw avontuur lokte. Het is een uitstekend motto voor het nieuwe boek van Jos de Mul, wereldreiziger in hart en nieren.

Breng mij de horizon! laat zien wat er gebeurt als een filosoof een ticket boekt. Jos de Mul neemt je tijdens deze Filosofische ontmoeting mee op een adembenemende reis langs communistische catwalks, gamende indianen, boeddha-bots en psychedelische cyberhippies, en laat ons nadenken over vertrouwde gewoonten en denkbeelden..

Filosofisch avontuur
De plaats en tijd waarin wij leven bepaalt in belangrijke mate hoe wij de wereld ervaren. Deze ‘ervaringshorizon’ is echter geen gevangenis. Reizen is een van de uitdagendste manieren waarop we onze beperkte horizon kunnen verbreden en laten versmelten met andere vergezichten.
Naast de bekende praktische beslommeringen die iedere reiziger ondervindt, wordt de filosofische reiziger ook uitgedaagd de betekenis te begrijpen van de vreemde denkbeelden, handelingen, situaties en contexten waarin hij zich begeeft. Op dat moment wordt de reiziger een conceptueel toerist en zijn reis een filosofisch avontuur.

Afshin Ellian (rechtsgeleerde, filosoof en dichter) schreef over De Mul’s laatste boek: ‘Een filosofisch boek dat zo mooi en vloeiend is geschreven, is al een provocatie van de bovenste plank. Het doet me denken aan Michel de Montaigne. Breng mij die horizon! is ook een eerlijke en openhartige biografie van Jos de Mul, verweven met een grenzeloze nieuwsgierigheid.’

Jos de Mul (1956) is hoogleraar wijsgerige antropologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij bekleedde gasthoogleraarschappen in de Verenigde Staten, China en Japan en is wereldwijd een veelgevraagd spreker. Over zijn filosofische omzwervingen publiceerde hij de afgelopen jaren geregeld in NRC Handelsblad, Trouw, Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer.

**EXTRA**
Beeldend kunstenaar Karin van Pinxteren opent de avond. Zij heeft reisangst, maar moet van zichzelf reizen. “Steeds verder van huis glijdt de trein een onbekend landschap in, tegelijkertijd verdwijnt mijn stem. Ik kom aan zonder spraak. Is dit toeval? Ik wil ook niet op reis, maar ik moet van mezelf. Een tweede poging eindigt op dezelfde manier, tijdens de landing gaat mijn stem er vandoor. Jaren later besef ik me dat alle grond op aarde bezit is, aan iets of iemand toebehoort. Reizen doe je over de grond van een ander. Je betreedt een oude tijd van intense voetstappen die je overschrijft. Dat destijds onbewuste besef maakte mij sprakeloos.”

Karin van Pinxteren maakt installaties, performances, twee- en driedimensionaal werk, schrijft beschouwingen op haar blog Nachtportier en maakt korte poëzie.
Werk van Van Pinxteren was onder meer te zien in Museum De Pont in Tilburg, Van Abbemuseum Eindhoven, De Ketelfactory Schiedam, The MeetFactory in Praag, The Present Company Brooklyn New York en Galaxy Museum of Contemporary Art in Chongqing.

Datum: maandag 30 september 2019
Locatie: Zaal 3, Constant Rebeqcueplein 20A, Den Haag
Tijd: 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Prijs: € 11,50 – € 15,00

 

Nieuws

Deze website wordt momenteel vernieuwd

Onlangs verschenen

Boeken van Jos de Mul

Doorzoek deze website

Contactinformatie