Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul. Sociale Robotica of zijn Japans. Lezing in het kader vanhet debatprogramma Kunstmatige intelligentie aan banden, georganiseerd door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) in het kader van het Hightlight. Art & Technology Event. Delft: Grote Zaal Theater de Veste, 17 november 2018, 16:00-20:30 uur.

Op zaterdag 17 november 2018 vindt in Delft HighLight plaats, een nieuw evenement op het raakvlak van kunst en techniek. HighLight onderzoekt welke rol kunst en creativiteit spelen in het gebruik van technologie en in het vormgeven van onze leefomgeving. Een steeds groter deel van hoe we onze levens leiden wordt bepaald door succesvol inzetten van techniek - of juist de gebreken hiervan. Nederlanders, uit Delft in het bijzonder, zijn altijd zeer vaardig geweest in het onderzoeken, maken en vormgeven van de technieken waarmee wij ons land en ons leven beter inrichten. HighLight presenteert kunst die beïnvloed is door technologische ontwikkelingen (en vice versa), en onderzoekt en bediscussieert wat de impact is van deze ontwikkelingen voor onze maatschappij.


Van 16.00 – 23.00 is er in Theater de Veste een programma rondom het thema Artificial Intelligence met een congres, een comedy show, een data detox-café en een tentoonstelling. Daarnaast zijn er tentoonstellingen en workshops op verschillende locaties in de stad. De hoofdlocaties zijn Theater de Veste, Open (bibliotheek) en Science Centre.

HighLight werkt samen met vele partners, zoals onder andere: Gemeente Delft, Technische Universiteit Delft en Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI). Met drie programmatische lijnen belicht het festival hoe technologie wordt ingezet voor expressie (Express), wat voor effecten het heeft (of kan hebben) op het dagelijks leven (Test) en hoe we daar als samenleving mee om kunnen gaan (Think). 

Het Koninklijk Instituut van Ingenieurs verzorgt het debatprogramma van 16.00 tot 21.00 in theater de Veste.

THEMA: KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE AAN BANDEN?

De innovatie van kunstmatige intelligentie laat zien dat technische ontwikkelingen in de IT sector enorm snel gaan. De verwachting is dat kunstmatige intelligentie langzamerhand steeds meer gaat overnemen.
Naast dat er veel voordelen aan kunstmatige intelligentie kleven, zijn er ook steeds meer mensen kritisch over deze innovatie. Zo zouden computers en machines te slim worden, en wij als mensheid zijnde op een gegeven moment de controle verliezen over deze computers. Films zoals iRobot gebruikte dit concept al voor films. Op dit moment zijn overheden nog druk bezig met wetgeving op dit gebied aangezien dit een compleet nieuw concept is. Hoe de kunstmatige intelligentie zich gaat ontwikkelen is nog onduidelijk.
Wie waarschuwt waarvoor?

Elon Musk, de man achter het ambitieuze ruimtebedrijf SpaceX en de elektrische auto van Tesla Motors, zei dat we heel voorzichtig moeten zijn met kunstmatige intelligentie. Als hij moet raden wat de grootste bedreiging is voor ons bestaan, dan is het waarschijnlijk artificial intelligence. Daarnaast schreef Stephen Hawking in mei samen met drie andere hoogleraren in The Independent dat als we slagen in het scheppen van A.I., dan zou dat de grootste gebeurtenis zijn in de geschiedenis van de mens. Helaas zou het ook de laatste kunnen zijn, tenzij we leren hoe we risico’s moeten mijden.

Alan Winfield, een Britse hoogleraar robotica, vindt dat het idee van kunstmatige intelligentie als gevaar voor de mensheid ver is verwijderd van de realiteit. Hij vindt de pessimistische visie van bijvoorbeeld Stephen Hawking 'hoogst onbehulpzaam' in het debat hierover.
Winfield stelt dat we moeten waken voor wat hij 'artificial stupidity' noemt. Volgens hem zijn de voorspellingen dat kunstmatige intelligentie op termijn de mensheid zou kunnen uitroeien, pure fictie. De hoogleraar vindt dat mensen zich in deze discussie te veel laten leiden door sciencefictionfilms, en door angst en fascinatie, maar het heeft volgens hem weinig met de realiteit te maken. Hij zegt dat er maar een heel kleine kans is dat het doemscenario werkelijkheid wordt. Dus genoeg stof tot discussie.

Het programma in theater de Veste ziet er als volgt uit.

16.00 - 16.10 Grote zaal Opening Bas Vollebregt Wethouder gemeente Delft
16.15 - 16.45 Grote zaal Pieter van Boheemen
16.55 - 17.25 Grote zaal Marc Steen We hebben deugden nodig
17.35 - 18.05 Grote zaal Jos de Mul Sociale Robotica op zijn Japans
18.15 – 19.30 Foyer Lopend buffet
20.00 - 20.30 Grote zaal Slotdebat Het wezen van de techniek en AI
20.30 - 23.00 Grote zaal Urland Evil Weblords

Van 16.00 – 23.00 is er in Theater de Veste een programma rondom het thema Artificial Intelligence met een congres, een comedy show, een data detox-café en een tentoonstelling. Daarnaast zijn er tentoonstellingen en workshops op verschillende locaties in de stad. De hoofdlocaties zijn Theater de Veste, Open (bibliotheek) en Science Centre.

Kosten entree
€ 15,00 voor KIVI leden
Voor dit bedrag ontvangt u een passe-partout voor alle locaties en de debatreeks in Theater de Veste. Deze kunt u op de dag van de lezing ophalen bij de kassa van het theater.

Kosten entree inclusief lopend buffet
€ 35,00 voor KIVI leden
Voor dit bedrag kunt u gebruik maken van het buffet in de foyer van het theater en ontvangt u een passe-partout voor alle locaties en de debatreeks in Theater de Veste.

Aanmelden en informatie
Aanmelden via de website van KIVI
Voor meer informatie: ir. Ton Voets, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.



Nieuws

Deze website wordt momenteel vernieuwd

Onlangs verschenen

Boeken van Jos de Mul

Doorzoek deze website

Contactinformatie