Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul, Myrthe Tielman, Erwin de Vlugt, Patrick van der Hijden . Zorgmachines. Hoe robotisering en virtualisering onze gezondheidszorg veranderen en wat dat kan betekenen. Organisatie  Den Haag: Centrale Bibliotheek, 17 mei, 20:30-22:00 uur.
 

Verdwijnt de mens uit de zorg? Debatavond over robotisering bij B-Unlimited

In alle uithoeken van de gezondheidszorg worden robots en virtuele omgevingen geïntroduceerd. Het is niet meer de vraag of die ontwikkelingen nut hebben in de zorg - ze zijn er, het worden er meer en ze gaan niet meer weg. Hoe gaan robotisering en virtual reality samen met de groeiende aandacht voor menselijke maat en persoonlijke benadering? Op donderdag 17 mei maakt B-Unlimited een tussenbalans op met Ine Gevers, Erwin de Vlugt, Myrthe Tielman en Jos de Mul. 

B-Unlimited | Zorgmachines | 17 mei 2018 | 20.30 u | Centrale Bibliotheek, Studio B | Spui 68 | tickets 7-10 euro, studenten en scholieren gratis.

We beginnen met een update: welke robot- en VR-toepassingen kunt u momenteel en de komende tijd tegenkomen in ziekenhuizen, dokterspraktijken en misschien wel gewoon bij u thuis? Daarna zoomen we uit en onderzoeken we de betekenis van robotisering en virtualisering. Moeten we onze ideeën over goede zorg en gezondheid veranderen? Verdwijnt de mens uit de zorg, of ontstaat er juist meer ruimte voor persoonlijk contact? Een debatavond onder leiding van Patrick van der Hijden met ontwerpers, artsen, filosofen en kunstenaars - en met u!

Jos de Mul is hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daarnaast is hij onder meer verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en Princeton University. De Mul doet onderzoek naar de invloed van informatietechnologie en robotica op de samenleving en onze cultuur. Recent richtte hij zijn blik op Japan en publiceerde over de bijzondere, open omgang met robots daar.

Myrthe Tielman is researcher aan de TU Delft. Ze studeerde kunstmatige intelligentie aan de Universiteit Utrecht. Daarna promoveerde ze op een virtuele coach voor mensen met een posttraumatische stress-stoornis. Deze 'virtual agent' wordt de komende jaren verder getest en gebruikt door onder meer de Erasmus Universiteit.

Ine Gevers is schrijver, tentoonstellingsmaker, activist en curator van ROBOT LOVE. Ze onderzoekt met projecten als Ja Natuurlijk (2013) en Hacking Habitat(2016) de rol van technologie in de hedendaagse cultuur. Haar meest recente project heet Robot Love, en staat in het teken van de affectieve kant van robotica. Kunnen robots iets met onze verlangens naar zorg en erkenning?

Erwin de Vlugt werkte als onderzoeker in de biorobotica aan de TU Delft en het Leids Universitair Medisch Centrum. Hij promoveerde op het gebied van mens-machine-interactie. Vanuit zijn passie voor robotica en de gelijkenis met het menselijke bewegingsapparaat ontwikkelt hij apparaten en producten en hij is lector Technologie voor Gezondheid aan De Haagse Hogeschool.

Patrick van der Hijden leidt en programmeert ontmoetingen voor B-Unlimited, de Nationale Opera en Ballet, het Nederlands Theaterfestival, voor gemeenten en provincies, maar ook voor de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en De Balie. Daarnaast begeleidt bij verander- en ontwikkelprocessen van teams en organisaties.

Programma samengesteld door Patrick van der Hijden (Writers Unlimited).

B-Unlimited: Zorgmachines 
Hoe robotisering en virtualisering onze gezondheidszorg veranderen en wat dat kan betekenen
donderdag 17 mei
20.30 - 22.00 uur
zaal open 20.00 uur
Centrale Bibliotheek, Studio B
Spui 68 Den Haag

Nieuws

Deze website wordt momenteel vernieuwd

Onlangs verschenen

Boeken van Jos de Mul

Doorzoek deze website

Contactinformatie