Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul.  Angst voor de Ander. Paneldiscussie. Amsterdam, De Balie, (i.s.m. Volkskrant, KNAW en NEMO), 18 januari 2016.
, De Balie, (i.s.m. Volkskrant, KNAW en NEMO), 18 januari 2016.

“De hel, dat zijn de Anderen” Sartre

Sartre beschreef in zijn eenakter Met gesloten deuren hoe het leven “wordt gevoeld, wordt beschouwd" via anderen. Het zijn de anderen die ons bewust maken van onszelf, en we hebben hen nodig om te bestaan.

Het KennisCafé start het jaar 2016 met een flinke portie Angst voor de Ander. Wie is die ander? De buurvrouw, de buitenlander, de buitenstaander, wijzelf? En omdat wij allemaal ook de ander zijn, is het belangrijk te weten hoe dat systeem werkt. Uit onderzoek blijkt dat we binnen seconden een ‘wij & zij’ kunnen creëren, ook binnen homogene groepen, de geschiedenis leert dat niets zo verbroederd als een gemeenschappelijke vijand, of vijandbeeld. ‘De ander’ werkt! Het geeft kracht, geeft macht, saamhorigheid.

Het creëren van de ander heeft waarschijnlijk nut, evolutionair. Voor de veiligheid, voor groepsvorming, of het bepalen van de eigen identiteit. Misschien kunnen we ons wel alleen ontwikkelen in strijd met anderen, zoals een markt werkt door competitie.

Moderator Martijn van Calmthout praat met o.a. Liesbeth Sterck (sociaal gedrag van dieren, Universiteit Utrecht), Lotte Jensen (historicus, neerlandicus, Radboud Universiteit) Jos de Mul (filosofie van mens en cultuur, Erasmus Universiteit Rotterdam) en Daniël Wigboldus, (sociaal psycholoog, Radboud Universiteit Nijmegen) en Peter Burger (journalistiek en nieuwe media, Universiteit Leiden) over de mechanismen, voordelen, nadelen en gevolgen van de Angst voor de Ander.

News

This website is currently under (re)construction

Books by Jos de Mul

Search this website

Contact information