Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul. Filosofische sciencefiction. Publiekscollege in de serie Filmexperts van Filmtheater Fraterhuis. Zwolle: Filmtheater Fraterhuis, Celekwartier Zwolle, 21 november 2015, 11:00-14:00 uur.

De Fraterhuis Academie is sinds 2014 dé plek waar filmliefhebbers wat kunnen opsteken over binnen- en buitenlandse filmcultuur. Het Fraterhuis nodigt filmkenners uit om in één van onze filmzalen college te geven over aspecten uit de rijke filmgeschiedenis en cinematografische actualiteit.

Zaterdag 21 november
FILOSOFISCHE SCIENCEFICTION – Jos de Mul. Als hoogleraar Filosofie van Mens en Cultuur aan de Erasmus Universiteit Rotterdam is prof.dr. Jos de Mul onder meer gespecialiseerd in de impact van technologie op mens en cultuur. Hij is winnaar van de Socratesprijs en publiceert regelmatig wijsgerige essays in de dagbladen NRC, de Volkskrant en Trouw. Tot zijn boekpublicaties behoort onder andere Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0. Aan de hand van de televisieserie Real Humans en recente films als Her, Ex Machina en Uncanny vertelt hij over sciencefiction, robotica en de relatie tussen mens en machine. Zie voor een voorproefje zijn recente essay in Trouw over deze films.

NIEUW SEIZOEN FRATERHUIS ACADEMIE 
Na de succesvolle eerste reeks publiekscolleges omtrent het brede onderwerp film, opent de Fraterhuis Academie opnieuw op zaterdagochtend haar deuren. Vanaf oktober 2015 verwelkomt de Fraterhuis Academie diverse gastdocenten uit de wereld van de film, die vanuit hun eigen expertise invulling geven aan een publiekscollege. Variërend van filmdeskundigen zoals wetenschappers, recensenten en filosofen tot aan filmmakers zoals regisseurs, scenarioschrijvers en documentairemakers. 

PREVIEW 2015 - 2016 
Journalist en Windesheim-docent Margriet Brandsma (10/10) trapt de reeks af, en daarna vertellen onder meer festivalprogrammeur Gerlinda Heywegen (24/10), troubadour Jielis van Baalen (31/10), produdent Jan Doense (7/11), regisseur Eddy Terstall (14/11), hoogleraar Jos de Mul (21/11), Zwollenaren Bart Jansen & Douwe Dijkstra (28/11) en auteur Jan Terlouw (12/12) op hun eigen wijze over de geheimen van de cinema. Filmburgemeester Constant Hoogenbosch sluit het jaar sfeervol af met een cultuurhistorische verkenning van het cinematografische fenomeen 'kerst'.  In 2016 vervolgen we de reeks met colleges van Trouw-filmcriticus Jos van der Burg (9/1), Africa-expert Mariët Bakker (16/1) en filmdocent Mark Meuldijk (23/1). We eindigen tot slot met een nieuwe traditie: een vermakelijke en verdiepende Fraterhuis Filmquiz vol kennisvragen over film en filmcultuur (30/1).  Ook gaat de Fraterhuis Academie dit seizoen weer On Tour met een bezoek aan het EYE Filmmuseum in Amsterdam (17/10).  

ONDERWERPEN 2015 - 2016
Duitsland (10/10) - Liefde (24/10) - Midden-Oosten (31/10) - Wansmaak (7/11) - Regie (14/11) - Sciencefiction (21/11) - Korte Film (28/11) - Boekverfilming (12/12) - December  (19/12) - Filmkritiek (9/1)- Afrika (16/1) - Long Take (23/1)  

CELEKWARTIER
De colleges worden doorgaans gegeven in het Celekwartier, in het hart van de historische binnenstad van Zwolle. Op de plek waar de Zwolse School landelijke bekendheid verwierf dankzij Willem Bartjens en Joan Cele, wordt opnieuw gedegen onderwijs gegeven.  Daarnaast trekt de Fraterhuis Academie ook naar buiten. Letterlijk, als we in de zomermaanden onze filmzalen verlaten om buiten les te geven of als lichtvoetige afsluiter van de zomer met pop-up cinema op het Celepleintje. En tijdens de Fraterhuis Academie on Tour brengen we, met een gezamenlijke busreis, een bezoek aan boeiende filmlocaties zoals Eye in Amsterdam.  

PRAKTISCHE INFORMATIE   DATUM & TIJDSTIP Colleges vinden plaats op zaterdagochtend van 11.00 tot 14.00 uur.    KAARTVERKOOP

De kaartverkoop is inmiddels begonnen, zie hiervoor de kalender op de homepage van onze website.

FOLDER

Stuur uw adresgegevens naar ons op via This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. en we sturen u graag de folder met het complete programma thuis. Vrienden ontvangen deze overigens vanzelf bij het papieren programma van oktober 2015.

PRIJZEN  COLLEGES
€ 15 regulier of € 10 voor Vrienden Fraterhuis  - inclusief pauze met aangeklede koffie, thee & Fraterwater, plus goodie-envelop.

PRIJZEN OVERIG
De Fraterhuis Academie On Tour op 17 oktober 2015 kent afwijkende tijden en prijzen: € 50 regulier of € 35 voor Vrienden Fraterhuis.
De Fraterhuis Filmquiz bijdrage is voor alle deelnemers € 7,50 per persoon, inclusief een consumptie en bitterballen. Voor Cinevillepashouders is deelname gratis.

SYNOPSIS 
Indien van toepassing tijdens of achteraf verkrijgbaar.

CAFÉ FOYÉ
Geopend vanaf 10.00 uur 's ochtends, zeven dagen in de week. PARKEREN  In de parkeergarage Emmawijk en op parkeerterrein Burgemeester van Roijensingel. Beide zijn voordeliger dan in het centrum en toch op loopafstand.   OV Met de NS vanuit Amsterdam (68 minuten), Utrecht (51 minuten), Nijmegen (83 minuten), Enschede (67 minuten) en Groningen (57 minuten).

News

This website is currently under (re)construction

Books by Jos de Mul

Search this website

Contact information