Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul. Niet terug maar vooruit naar de natuur! Technologie, natuurlijk. Voorjaarsforum Natuurmonumenten. Amersfoort, Theater de Flint, Amersfoort, 22 april 2015, 10:00-13:00  uur.


Sinds 1905 zet Natuurmonumenten zich in voor de natuur. In de afgelopen 110 jaar is de wereld om ons heen enorm veranderd. Vorig jaar blikten we tijdens het Voorjaarsforum 2014 terug op het verleden en lieten we ons inspireren door de toekomst. Dit jaar blikken we nog verder vooruit.

Voorbereiden op de toekomst

Natuurmonumenten staat voor meer en mooiere natuur, voor huidige en toekomstige generaties. In hoeverre kunnen technologie en innovatie ons helpen bij deze missie?

De technologische ontwikkelingen gaan zo rap, dat het van belang is om de verschillende kansen en mogelijkheden tijdig te verkennen. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor ons en wat zijn de verschillende relaties tussen natuur en technologie?

 

Sprekers

Natuur en technologie hebben elkaar veel te bieden. De natuur is een bron van inspiratie voor innovatie. Kijk naar het werk van iemand als Ylva Poelman. Zij ziet niet alleen de natuur als uitvinder, maar schrijft hier ook over. Haar boek over het kruispunt van innovatie en natuur, bionica, wordt in mei 2015 verwacht. Tijdens het Voorjaarsforum kan Ylva ons alvast een mooi voorproefje geven.

David Lemereis is een science factwatcher, iemand die de feiten op een rijtje zet om aan te tonen dat de toekomst allang begonnen is.  Volgens Lemereis is alles, maar dan ook werkelijk alles, over tien à vijftien jaar intelligent en verbonden. “We gaan niet toe naar the internet of things, maar naar the internet of everything.”

Als derde spreker komt Jos de Mul aan het woord. Hij kijkt nog even terug; zijn we niet te behoudend over behoud? Maar uiteraard kijkt ook hij vooruit; welke innovatieve ontwikkelingen zijn er en hoe ver kunnen we daarin gaan?" Jos de Mul daagt ons uit om na te denken over grotere morele en maatschappelijke vraagstukken die bij de technologische ontwikkelingen komen kijken. Wat betekenen recente ontwikkelingen in de robotica, neurowetenschappen en biotechnologie voor ons zelfbegrip en dagelijks leven? En mogen we technologieën inzetten om bijvoorbeeld planten, dieren en mensen te ‘verbeteren’?

Onze ambassadeur Bastiaan Ragas is gastheer van het Voorjaarsforum. En zoals gebruikelijk houden zowel algemeen directeur Marc van den Tweel als voorzitter Hans Wijers een voordracht. Kortom, het Voorjaarsforum 2015 belooft weer een enerverend en inspirerend evenement te worden.

 

Waar & wanneer

Het Voorjaarsforum 2015 vindt plaats op 22 april van 10.00 tot 13.00 uur in Theater de Flint in Amersfoort. Kijk hier voor de routebeschrijving

Bekijk hier het programma van de dag >>

News

This website is currently under (re)construction

Books by Jos de Mul

Search this website

Contact information