Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul, Genen kunnen leren. Lezing en gesprek met moleculair bioloog Frank Grosveld. Studium Generale Erasmus Universiteit. Rotterdam, 28 april 2014.

Kunnen tijdens het leven verworven eigenschappen, zoals angst voor bepaalde diersoorten of situaties, overgegeven worden van generatie op generatie? Een gesprek tussen moleculair bioloog Frank Grosveld en filosoof Jos de Mul naar aanleiding van de publicatie van Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0 van laatstgenoemde.

Aanmelden voor de week van de filosofie

In Kunstmatig van nature. Onderweg naar Homo sapiens 3.0, het door Jos de Mul geschreven essay van de Maand van de Filosofie 2014, is een belangrijke rol weggelegd voor  recente ontwikkelingen in moleculaire genetica, systeembiologie en biotechnologie. Ontwikkelingen die nopen tot een herziening van het centrale dogma van het neodarwinisme, namelijk dat uitsluitend in het DNA vastgelegde eigenschappen kunnen worden overgeërfd.

Na korte inleidingen op het thema gaan moleculair bioloog Grosveld en De Mul met elkaar in gesprek over ‘de comeback van Lamarck’. Darwins oudere tijdgenoot Jean-Baptiste de Lamarck staat bekend om de (lange tijd omstreden) bewering dat aangeleerde eigenschappen kunnen worden overgeërfd.

  • Prof. dr. Frank Grosveld is hoogleraar Celbiologie en Genetica aan het Erasmus MC. Hij is lid van de Nederlandse Akademie van Wetenschappen en winnaar van de Spinozaprijs.

  • Prof. dr. Jos de Mul is hoogleraar Wijsgerige Antropologie aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit. Hij schreef dit jaar het essay voor de Maand van de Filosofie.

NADERE INFORMATIE:

Dit programma is een samenwerking van de Faculteit der Wijsbegeerte en SG Erasmus, en wordt mede mogelijk gemaakt door het Erasmus Trustfonds. “Genen kunnen leren” is onderdeel van de Week van de Filosofie, georganiseerd mede in het kader van het 40-jarig bestaan van de Faculteit der Wijsbegeerte. Na afloop is er een borrel in het Erasmus Paviljoen.

Genen kunnen leren| maandag 28 april 2014 | 20.00 – 21.30 uur | Erasmus Paviljoen (campus Woudestein, Burgemeester Oudlaan 50) | Toegang gratis

News

This website is currently under (re)construction

Books by Jos de Mul

Search this website

Contact information