Lectures
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Jos de Mul, Van nature kunstmatig: Nijmegen:Soeterbeeck Programma, 25 maart 2014.

Kunnen robots emoties hebben? Is het denkbaar dat zij ons zullen gaan overheersen?

Disciplines als de robotica, neurowetenschappen en biotechnologie zijn begonnen ons leven op een fundamentele wijze te veranderen. Wat betekenen deze technologische ontwikkelingen voor ons zelfbegrip? En zullen zij ook leiden tot een transformatie van de menselijke levensvorm?

In de prijswinnende televisieserie Real humans dienen humanoïde robots niet alleen de mens als fabrieksarbeider, seniorenhulp en sekspartner. Zij komen ook tegen de mens in opstand. Hoe realistisch is het beeld dat Real humans van deze ‘menselijke robots' schetst?

 Prof. dr. Jos de Mul (Wijsgerige antropologie, EUR) schreef het essayKunstmatig van nature: Onderweg naar Homo Sapiens 3.0, voor de Maand van de Filosofie 2014.

Na afloop van zijn lezing gaat filosoof en psycholoog Pim Haselager met hem in gesprek. Filosoof Lisa Doeland is de gespreksleider.Deze lezing wordt georganiseerd in aanloop naar de Maand van de Filosofie, in samenwerking met Filosofie MagazineLemniscaat en Trouw.

€ 9,50 | medewerkers RU en Vrienden van de RU € 7,- | studenten, scholieren en Soeterbeeck-abonnees gratis

 

Overige lezingen in de serie 
VAN NATURE KUNSTMATIG

Over de nieuwe mens 

DNA-printers, synthetische cellen en levende computervirussen: recente technologische ontwikkelingen doorbreken vroegere grenzen tussen de kunstmatige en natuurlijke wereld. En niet alleen in het lab maar ook al in ons lichaam. Disciplines als de neurowetenschappen, biotechnologie en informatica dragen niet alleen bij aan betere kennis van onze wereld, ze veranderen die en transformeren onze levens. Wat betekent dit voor de mens? Hoe ziet onze toekomst eruit en hoe ver zijn we daar van af?

Organisatie: Studium Generale Universiteit Utrecht.
Waar Aula van het Academiegebouw
Wanneer dinsdag 21 januari
Tijd 20.00 tot 21.30 uur 

Op 25 januari 2014 werd een ingekorte versie gepubliceerd in Trouw onder de titel Sleutelen zullen we!

 

De versmelting van mens en machine

Idoya, een resusaapje, bestuurt met behulp van diep in zijn hersenen geplaatste elektroden vanuit een laboratorium in de Verenigde Staten, de humanoïde robot CB-1 in Japan. In de medische wereld wordt deep brain stimulation toegepast bij mensen die lijden aan pijnsyndromen, epilepsie en de ziekte van Parkinson. Google Glass voegt een extra laag informatie toe aan het beeld dat wij van de wereld vormen. De koppeling van het menselijk brein aan de machine is in volle gang.

Informatietrechnologie en neurowetenschappen zijn begonnen het leven op aarde op een fundamentele wijze te veranderen. Wat betekenen deze technologische ontwikkelingen voor ons zelfbegrip? En zullen zij ook leiden tot een transformatie van de menselijke levensvorm? 

Organisatie: Studium Generale Erasmus Universiteit Rotterdam.
Waar Arminius,  Museumpark 3, Rotterdam.
Wanneer woensdag 19 februari
Tijd 20.30 tot 22.00 uur

 

News

This website is currently under (re)construction

Books by Jos de Mul

Search this website

Contact information